12 tips voor gelukkig zijn

12 tips om van gelukkig worden naar gelukkig zijn te gaan.

Ik lig in mijn bed en staar naar het plafond. Ik kan niet slapen. Er zit een onrust in mijn lijf en in mijn hoofd die ik niet kan temperen. Alle gedachten buitelen over elkaar, door mijn hoofd heen. Mijn gedachten nemen een loopje met me: je wordt gek, en als je gek wordt dan verlies je de controle, en dan ga je dingen doen die niet mogen! Zulke erge dingen dat ze je voor eeuwig opsluiten in een psychiatrische inrichting! Pfff, ik begin enorm te zweten, te rillen en ik krijg een droge mond. Mijn buik doet pijn en mijn ademhaling zit heel hoog. Ik moet uit bed. NU! Ik ren naar de wc om al mijn paniek er uit te gooien. Nadat ik zeker weet dat alles er uit is, besluit ik om naar beneden te gaan en afleiding te zoeken.

Dan hoor ik opeens een vriendelijke stem in mijn hoofd (ja, ik wordt echt gek) die mij wijst op mijn bron. Mijn bron? En opeens realiseer ik mij dat ik eigenlijk helemaal ok ben. Dat het alleen mijn gedachten zijn die er een enorm spektakel van gemaakt hebben. En op dat moment voel ik een soort ontspanning ontstaan, ook al zijn de lichamelijke sensaties nog niet weg, ik voel dat ik diep van binnen goed ben. Dat er een heleboel liefde is en dat ik mij nergens zorgen over hoef te maken. Ik neem nog een glas water, kruip weer mijn bed in en lees nog een paar bladzijden van een tijdschrift. Na een paar minuten val ik uiteindelijk toch nog in een diepe slaap. 

Gelukkig zijn

Dit is een typisch voorbeeld van hoe ik mij vroeger kon laten leiden door mijn angsten. Zo erg zelfs, dat ik er paniekaanvallen van kreeg.

Maar ook dat ik, wat er ook gebeurt, altijd ok ben van binnen. Ik wil dit verhaal met jullie delen omdat wij vaak op zoek zijn naar gelukkig worden. Terwijl ons geluk er altijd al is. We zijn allemaal al zielsgelukkig. Al het geluk wat we nodig hebben, zit al in ons. Maar wij, als mensen, moeten er zo nodig weer van alles omheen bouwen, waardoor het soms moeilijk is om goed te kunnen voelen.

Waarom is dat toch zo? Waarom lijkt het soms zo moeilijk te zijn terwijl het eigenlijk heel simpel is? En waarom denken wij dat we gelukkig worden als we een mooi groot huis hebben? En als wij die nieuwe auto hebben? Of misschien moeten we nog een kindje nemen, dan komt alles vast goed….

Ik denk dat er twee oorzaken zijn die flink bijdragen aan het feit dat wij ons soms zo moeilijk gelukkig kunnen voelen:

  • Je innerlijk kind
  • De buitenkant

Innerlijk kind

Het eerste punt is onze opvoeding en jouw innerlijk kind wat toen ontstaan is. Jij wordt geboren als een pure, liefdevolle en prachtige ziel. Deze ziel kent nog helemaal geen angst en heeft nog geen overtuigingen. Je staat als baby helemaal open en kent nog niks anders dan je essentie. Dat is wie jij in werkelijkheid bent. Ook al jouw talenten en kwaliteiten zijn er dan al.

Echter in de eerst levensjaren (ongeveer vanaf je geboorte totdat je 7 jaar bent) hebben we het nodig om een soort pantser om ons heen te bouwen om die essentie te beschermen. Dit gaat volautomatisch. En dan ontstaat dus jouw innerlijke kind. Als kind zijnde heb je namelijk nog niet het cognitieve vermogen om te begrijpen waarom jouw ouders je vertellen dat je niet vies mag worden of waarom je je broertje niet mag slaan. En dat je stil moest zijn en je je dus niet kon uiten. Maar om goed te functioneren hebben we als kind zijnde deze regels en structuur wel nodig. Het biedt een kind een stuk veiligheid.

Maar het gevolg is echter dat ons pantser hierdoor vaak bestaat uit overtuigingen en angsten, zoals:

  • Ik ben vast niet goed genoeg (voor bijv. die baan, of voor die partner)
  • Wat vinden mensen wel niet van mij?
  • Ik kan dit vast niet.
  • Ik ben bang om gezien te worden.
  • Enz…..

Deze angsten en overtuigingen draag je je hele leven mee en daar kan je als volwassene dus ook flink last van krijgen. Want door dit pantser is het soms moeilijk om echt bij je essentie en je geluk te komen.

(Wil je meer weten over je innerlijk kind? Ik heb er ooit eerder een blog over geschreven. Die kan je hier lezen.)

Buitenkant

Ik had het eerder in deze blog ook al gezegd: het geluk zit al in ons. Maar iedere keer weer zoeken we het geluk buiten ons zelf in plaats van in ons zelf.

Dat brengt mij bij het tweede punt: wij denken dat we gelukkig zullen zijn, als we ook zo’n fantastisch mooi huis hebben. Of die prachtige nieuwe auto. Of een vakantie boeken op de Malediven. En dat is voor eventjes ook zo, maar het duurt vaak niet lang voordat het weer gaat knagen, voordat je weer onrustig wordt en weer elders je geluk wilt gaan zoeken.

Het is ook niet gek dat wij dat denken. Kijk maar eens wat de maatschappij ons voorzet: reclames op tv over iemand die heel gelukszalig naar zijn nieuwe auto kijkt. Sterker nog: hij kwijlt er bijna van!

Of al die reclames over afvallen: als je deze capsules slikt, dan val je zeker 6 kilo af. En dat binnen een maand! En dat wordt dan vervolgens gepresenteerd door een dunne, gespierde en vooral heel gelukkig kijkende vrouw. Omdat de maatschappij maar besloten heeft dat dat is hoe je er uit hoort te zien, en dat je daar gelukkig van wordt. Om hopeloos van te worden toch?

We worden soms erg in een bepaald soort gedrag en naar een bepaald denkkader geleid. En dat is ergens ook logisch want we zijn tenslotte kuddedieren en zullen niet heel snel uitbreken. We hebben snel de neiging om te doen wat andere mensen ook doen. Tja, zij doen het ook dus dan zal het wel goed zijn… Je wordt er onzeker van om je eigen weg te gaan. Je gaat twijfelen en wilt ergens ook mee met de rest. Je bent bang dat de weg die jij gaat, niet de goede zal zijn.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die loskomen van dit beeld. Die uitbreken en hun eigen weg volgen. En juist daardoor, omdat ze hun hart volgen, ontstaat er vanzelf verbinding met andere mensen.

En dan nog even dit: het neemt natuurlijk niet weg dat je geen mooie nieuwe spullen mag hebben of 6 kilo af wil vallen. Maar kijk eens in de spiegel en vraag jezelf af, waarom jij die mooie nieuwe spullen graag wilt hebben of waarom je graag af wilt vallen…

Naast het feit dat wij dus eigenlijk allemaal al gelukkig zijn van binnen, snap ik dat je dat niet altijd kan voelen. Dus heb ik een aantal praktische tips voor je verzameld, om wat dichter bij dat gevoel te komen. Een aantal zijn simpel en er zijn een paar die wel wat inzet vereisen. Het zijn tips die niet gaan over een nieuw huis, een mooie auto of een kindje. Deze tips gaan over jou. Want daar begint het!

Tip 1.  Meditatie

Ga mediteren of vind een andere manier om even stil te staan in je hoofd. Zoek een manier om je even niet door je gedachten te laten leiden, maar er alleen maar naar te kijken zonder het meteen te veroordelen. Het vergt wat oefening, maar als je het een beetje onder de knie krijgt, zal je zeker meer rust ervaren. Om je hierbij te helpen heb ik een document geschreven over meditatie. Hierin staat op een simpele manier uitgelegd hoe je dat precies kan doen. Hier kan je het document vinden: Ontdek hoe meditatie jou helpt.

Tip 2. Jij bent niet je gedachten

Neem jezelf niet al te serieus. Weet je wel hoeveel gedachten er dagelijks gemiddeld door je hoofd vliegen? 60.000!!! En wat gebeurt er als je je iedere keer  door al die gedachten laat leiden? Dan wordt je knettergek. Dus als je weer eens een gekke, nare of krankzinnige gedachte hebt, bedenk dan dat het slechts een gedachte is. Het is niet echt. Kijk er even naar, lach er om en ga je concentreren op iets wat jij fijn vindt. Jij bent niet je gedachten.

Tip 3. Waar hou je van?

Deze is misschien heel cliché, maar daarom niet minder waar. Ga vinden en doen waar jouw hart ligt. Heb een doel in je leven. Een doel wat het waard is om door jou uitgevoerd te worden. Een doel waar je zo blij van wordt, dat je het in je tenen kan voelen! Bedenk maar eens waar jij heel veel van houdt. Heb je dat al in je leven? Super! Nog niet? Dan is er dus nog werk aan de winkel 😉

Tip 4. Omgaan met moeilijke situaties

Als je in een moeilijke situatie zit (bijv. een moeilijk telefoongesprek), bedenk dan hoe je het graag zou willen hebben. Zeg het een paar keer in je hoofd of hardop (als je die mogelijkheid hebt). En voel eens wat dat met je doet? Wat voor gevoel krijg je daar van? En ga nu verder (met bijv. dat telefoongesprek) met het gevoel wat bij jou is ontstaan en probeer zoveel mogelijk bij dat gevoel te blijven. Je zult zien dat de situatie gaat verbeteren.

Tip 5. Jij bent al helemaal ok!

Onthoud dat jij van binnen altijd ok bent. Ook al zegt je hoofd iets anders en is je lijf van slag. Van binnen ben jij altijd ok. Jouw essentie is volmaakt, liefdevol en puur. Het kan helpen om dat af en toe te gaan voelen en te versterken. Dat kan door je ogen te sluiten en naar jouw centrum (je voelt vanzelf wel waar jouw centrum zit) te gaan met je gedachten. Stel je voor dat er een grote gouden bol waar wit licht uit komt in je centrum zit. Dit licht bestaat uit pure liefde, vreugde en overvloed. Blijf een poosje (wat jij fijn vindt) bij deze gouden bol en merk op wat het met je doet.

Tip 6. Een goed begin is het halve werk

Begin de dag met een lach. En dat hoeft niet meteen te betekenen dat je al schaterlachend opstaat. Zoek iets wat jouw dag goed laat beginnen. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om rustig op te staan. Mij te rekken en te strekken, even te mediteren en daarna ontbijten met een hete kop thee erbij. Dit is een vrij lang ritueel, maar ik vind het erg fijn. Ik begin de dag met frisse moed. Het kan ook zo zijn dat alleen het kopje thee al heerlijk is! Zoek iets wat bij jou past. En laat het geen moeten zijn.

Tip 7. Minder moeten

Ga dingen doen, die je wilt doen. Ga niet te veel ‘moeten’. Er zijn veel dingen waarvan wij denken dat ze moeten. Maar kijk eens eerlijk en oprecht naar wat jij allemaal moet doen. Die w.c. kan echt nog wel een dagje wachten om schoongemaakt te worden. Is het echt heel erg als die klant nog een dagje wacht op die email van jou? Moet je echt iets meenemen voor die vergadering wat zelfgebakken is, of mag het ook uit de winkel komen? Neem je ‘moeten’ onder de loep en kijk er eens heel bewust naar. En als je dan echt iets moet doen wat niet kan wachten, bedenk dan hoe je je zal voelen als het klaar is.

Tip 8. Dankbaarheid

Wees dankbaar voor alles wat je al hebt. Dankbaarheid kan zo’n ontzettend goed gevoel geven. Sterker nog, als jij 20 seconden lang echt dankbaar voor iets kan zijn, dan maken jouw hersenen serotonine aan, het gelukshormoon! Je kan dankbaarheid voelen voor hele kleine dingen. Bijvoorbeeld de zon die even op je gezicht schijnt. Of die vriendelijk begroeting van een onbekende. Of die prachtige vlinder die net even op je arm ging zitten. Maar het kan ook zijn dat je dankbaar bent voor je auto, je lieve vrienden of die nieuwe laptop.

Je kan goed de dag beginnen met even stilstaan bij datgene waar je dankbaar voor bent. Ook al zijn het maar 20 seconden!

Tip 9. Bewegen

Ga bewegen. Zoek de beweging op die bij jou past. Is dat wandelen, fietsen of hardlopen? Of trap je jezelf graag helemaal stuk tijdens een spinningles? Of hou je van dansen? Ga dat dan doen! Ook door bewegen maken je hersenen serotonine aan. Yes! Nog meer geluk!

Tip 10. Verbind jezelf met de natuur

Mij helpt het altijd om in de natuur te zijn. En of dat nou het park bij je om de hoek is of het natuurgebied waar je naast woont, dat maakt niks uit. Ga er lekker naar toe wandelen of fietsen, dan heb je ook meteen je beweging te pakken. 😉 Als ik in de natuur ben, kijk en luister ik altijd naar wat er allemaal gebeurt. Ik hoor de vogels, voel de wind of zie hoe de wolken voorbij zweven. Ik word er echt rustiger van. Jouw lijf resoneert goed met de natuur en omdat je je focus even verlegt, geeft dat een rustig en fijn gevoel.

Tip 11. Schroom niet om hulp te zoeken

Mocht je echt een depressie, burn-out of andere problemen hebben en je komt er zelf niet uit, ga dan kijken of er bijvoorbeeld therapie beschikbaar is voor je. Of zoek een lifecoach of iemand anders die je mogelijk kan helpen. Je bent niet gek en ook zeker niet alleen en het getuigt van kracht wanneer je om hulp roept. Samen sta je vaak sterker dan alleen.

Tip 12. Alles mag er zijn

Ben je een dagje sip? No problemo. Maak het niet groter dan dat het is. Het is helemaal ok om je een dagje of 2 dagen niet lekker te voelen. Je mag je af en toe echt wel verdrietig, boos of gefrustreerd voelen. Dat is menselijk. Onze valkuil is vaak dat we ons laten leiden door de gedachten die we over ons gevoel hebben. Weet je nog hoeveel gedachten er wel niet door je hoofd gaan op één dag? Juist. Laat het gevoel er zijn en accepteer dat het er is. Misschien is het fijn om het even te uiten door te schrijven of door even te huilen of heel hard op een kussen te slaan. En laat daarna de aandacht voor die gevoelens weer los.

Ik hoop echt dat je wat hebt aan deze tips. Want als jij gelukkig kan zijn heb je ook veel geluk om weg te geven aan je omgeving. 😊

Als je vragen hebt, laat het mij dan even weten. Dat kan je doen door mij een bericht te sturen naar contact@droomdoener.nl

Liefs,
Wibrich
Droomdoener

P.S. Heb je mijn e-book al gelezen over hoe ik van angst naar vertrouwen ben gegaan Ga hier naar toe en dan kan je het boek gratis downloaden.