Ont-moeten

In een drafje loop ik naar de winkel voor een paar boodschappen. Maar even snel. Dan heb ik dat alvast maar gedaan. Als ik dan straks thuis kom, dan doe ik eerst nog even de was. En dan nog even die e-mail versturen, opruimen, de vaatwasser legen, planten water geven en dan mag ik lekker op de bank ploffen. Terwijl ik bezig ben met alle dingen die ik nog moet doen (en alles wat ik nog extra tegenkom onderweg) voel ik mijn lijf weg zakken. Last van mijn rug, een lichte hoofdpijn, ietwat humeurig. Maar nee, gewoon negeren en doorzetten! Tegen de tijd dat ik van mezelf neer mag ploffen op de bank en eindelijk mijn lichaam geef wat het nodig heeft kijk ik op de klok en zie ik van schrik dat ik nog 5 minuten heb om de kinderen uit school op te halen. Kak……

Waarom moeten wij zo veel?

Herkenbaar? Aargh, wat je jezelf al niet aan kan doen met dingen die zogenaamd “moeten”. En er zijn altijd zoveel dingen die moeten. Lijstjes genoeg met alles wat er moet gebeuren…..En het irritante is, dat ik ook regelmatig in de valkuil stapte van: als ik het nu doe, dan hoef ik het morgen niet meer te doen. Waanzin natuurlijk! Waarom is dat toch zo? Waarom moeten we altijd zo veel?

Vroeger

Eigenlijk is het iets ouds. Iets van vroeger. Als kind moest je bepaalde dingen doen. Je moest je aan de regels houden, je moest luisteren naar je ouders. Als ik nu aan mijn kinderen vraag of ze iets voor me willen doen dan krijg ik regelmatig dit antwoord: ‘Moet ik dat doen of mag ik dat doen?’ Tja, je weet wel wat het antwoord is….

Een beschermende functie

Het is eigenlijk een fenomeen wat we ontwikkeld hebben om te kunnen overleven. Om ons veilig te voelen, om ons geliefd en gezien te voelen. We “moeten” iets doen, want anders……Echter, als we dat nu op dezelfde manier blijven toepassen, ga je op den duur klachten krijgen zoals bijvoorbeeld: een burn out, overspannen raken, of in iets mildere vorm: emotie-eten, vaak chagrijnig zijn, slecht slapen. Kortom: stress. En dat is juist wat we niet “moeten” doen!

6 tips om te kunnen ont-moeten

Maar nu wil je natuurlijk weten; hoe draai ik het dan om? Hoe ga ik van stress, naar geen of minder stress? Hieronder geef ik jou 6 tips die jou kunnen helpen om meer te ont-moeten. Het zijn tips die ik zelf met veel succes nog dagelijks toepas of toe heb gepast!

  1. Bewustwording. Dat is waar het vaak om draait in jouw ontwikkeling. Als jij je bewust wordt van iets; je voelt het, je ziet het en je begrijpt het, dan vind er vaak als vanzelf verandering plaats. Dus, waarom moet jij zo veel? Wat zit er onder het moeten? Wees je bijvoorbeeld ook eens bewust wat het met je lijf doet als jij iets moet van jezelf. En wat er gebeurt als jij niks doet i.p.v. zoveel mogelijk van je lijstje af te vinken.
  2. Stel jezelf de volgende vraag als jij iets moet en geef heel eerlijk antwoord: als ik dit nu niet doe dan……. Wat is het ergste dat er kan gebeuren. En is dat werkelijk heel erg? En moet je het dan nog steeds doen?
  3. Draai het om, ga 20% moeten en 80% willen. Schrijf maar eens op hoe het er dan uit komt te zien. Begin de dag met: waar heb ik zin in om te doen? En wat moet er echt gebeuren vandaag? Je zult merken dat je meer voor elkaar krijgt als je deze regel toe kunt passen. Moeten zorgt namelijk voor een bepaalde druk, willen is meer ontspannen. En in ontspanning ontstaat ruimte. Ruimte voor alles wat je graag wilt doen. 😉
  4. Luister naar je lichaam! Als jij voelt dat er ergens druk, pijn of kramp ontstaat, dan betekent dat, dat je lichaam je vertelt dat je over een grens heen gaat. En dan is het belangrijk dat je even stil gaat staan om te kijken of je het anders kan gaan doen. En vaak is even stil staan en kijken wat (en vooral ook waarom) je dat nu aan het doen bent al genoeg.
  5. Gulden middenweg:  Soms is het zo dat het onrustige gevoel niet weg gaat als je bedenkt dat  bijvoorbeeld dat speelgoed nog steeds op de grond ligt. Want ja, het kan morgen wel. Het is namelijk ook lekker (weet ik uit eigen ervaring!) als het aan de kant is. Als ik echt geen zin heb om op te ruimen, maar ik ben er wel onrustig van, dan kies ik de gulden midden weg. Ik leg het op een hoopje in de hoek (Of ik schuif het onder de bank) en geef mijn kinderen de volgende dag de opdracht het zelf op te ruimen. 😉
  6. De volgende oefening pas ik nog steeds dagelijks toe. Het helpt mij enorm om tot rust te komen, helderheid te creëren en echt te ont-moeten. Neem tijd voor jezelf. Ga even zitten, maak het jezelf comfortabel en doe je ogen dicht. Adem voor een paar minuten rustig in en uit en focus je alleen op je ademhaling. Gebruik dan na een paar minuten als mantra: ik hoef niks want ik ben er. Ik hoef niks, want ik ben er enz. Iedere gedachte die voorbij komt laat je voor wat het is, want je hoeft er namelijk niks mee. Doe deze oefening 10 minuten per dag en merk op dat er al snel een verschil zal ontstaan in jouw dagelijkse (moeten) doen en laten!

Het is een populaire term tegenwoordig: ont-moeten. Maar ook eentje die hard nodig is. Pas als jij kan ont-moeten, ontmoet je jezelf weer.

Lieve groet,
Wibrich

P.S. Een mooie manier om te ont-moeten is tijdens de workshop Soulpainting, of als je nog wat dieper wilt gaan, tijdens de Soulpainting VIP. De nieuwe data voor de VIP is 27 augustus 2019.