veroordeling

Wow, die heeft een kleine. Meer veroordeling = minder vreugde

Ik staar naar de grond met mijn handen voor mijn neus en mond. Als ze voorbij loopt kijk ik omhoog, zodat ik kan zien of de vlag waar ze mee wappert niet per ongeluk tegen mijn gezicht aan komt. Ik houd mijn handen nog steeds voor mijn mond en neus, als een driehoek, want de hitte is behoorlijk heftig. Ik zit in een grote, volle saunacabine te genieten van een heftige, maar heerlijke opgieting. Als ik om me heen kijk zie ik alleen maar naakte mensen. Heel veel naakte mensen. Sterker nog: ik heb er nog nooit zo veel bij elkaar gezien! En iedereen ziet er anders uit. Dun, dik, klein, groot, mooi, lelijk of raar.

Oerinstinct

Afgelopen weekend ben ik een dagje naar de sauna geweest. Heerlijk vind ik dat! Van alleen de geur al word ik rustig. Normaal gesproken ga ik liever op een doordeweekse dag, omdat het dan niet zo druk is. Nu zaten we letterlijk bil tegen bil bij de opgieting. En dat is geloof ik toch niet echt mijn ding. Naakte mensen vind ik echt niet erg, maar ik hoef niet half bij iemand op schoot te zitten omdat het zo druk is. En met zo veel naakte mensen ga je kijken. Bewust, maar ook onbewust. En ja, ik dus ook… Je probeert om niet te kijken, maar het gebeurt toch! En dan ga je toch ook al heel snel oordelen. Het kijken en oordelen is onontkoombaar. Dat komt namelijk door onze oerdrang. We willen checken vanuit ons oerinstinct of we ergens een geschikte partner zien. Want we willen ons graag voortplanten om daarmee onze soort te laten overleven. En dan moeten we toch bepaalde dingen ff checken… Klinkt logisch toch? Nu zou ik persoonlijk de verdere voortplantingsrituelen verder niet in een openbare sauna toepassen. 😉

Veroordelen

Ik merkte dat ik het kijken en oordelen zelf dus ook deed. Wow, die heeft een kleintje, of jemig, wat een ontzettend grote borsten. En op zich denk ik dat kijken niet zo erg is. Het is het gedeelte wat daarna komt. Hoe reageer je op iemand die je niet kent, maar wel ‘lelijk’ vindt? Ben je aardig tegen diegene of probeer je zo veel mogelijk uit de buurt te blijven? En geef je iemand die je ‘mooier’ vindt meer positieve aandacht? Daarmee veroordeel je dus iemand.

Of wat ook kan is juist de andere kant: Wauw, die heeft een perfect lichaam. Zou ik ook wel willen. Kom ik aan zetten met mijn lelijke dikke kont en te dikke buik. Nu veroordeel je jezelf.

Verwonderen

We kunnen het (ver)oordelen niet helemaal uitzetten. We kunnen immers niet anders vanwege ons oerinstinct. Maar wat zou de wereld een stuk mooier worden als we ons meer gingen verwonderen in plaats van oordelen. We zijn allemaal gelijk, we trillen allemaal als we in ons nakie lopen, of je nou veel of weinig vlees hebt! En iedereen heeft hetzelfde geboorterecht gekregen: dat we mogen zijn wie we daadwerkelijk zijn.

Meer vreugde

En ik zal helemaal eerlijk tegen je zijn: ook ik veroordeel mensen regelmatig op hun uiterlijk. Bijna onbewust plaats ik mensen al heel snel in een hokje. En als ik iemand veroordeel, dan voelt dat eigenlijk ook helemaal niet fijn. Het is een negatief gevoel. Terwijl als ik mij verwonder, voel ik veel meer vreugde!

Dus bij deze: ik ga me meer verwonderen en minder veroordelen (ook over mezelf).
En niet alleen in de sauna. 😉
Doe je mee?

Jij bent uniek, net als iedereen.

Geniet!

Liefs,
Wibrich
Droomdoener