verbinding en spiritualiteit

Zweefteef. Over verbinding en spiritualiteit.

“Hey stomme zweefteef! Ga je weer lekker boven je kookpot staan roeren?” Riep één van de jongens met een valse glimlach terwijl hij slungelig langs ons huis fietste. Mijn moeder pakte mijn handje en trok me mee naar binnen. “Laat ze maar Wib, ze snappen er niks van.” Zei ze tegen mij. Ik begreep niet goed waarom ze dit tegen haar zeiden. Ik vond het niet aardig en kreeg er een akelig gevoel van. “Waarom zeggen ze zulke dingen tegen jou mem?” Zei ik tegen mijn moeder. “Dat komt omdat ik soms dingen kan voelen die een ander niet kan voelen. En als mensen iets niet begrijpen, zeggen ze soms nare dingen.”

Spiritualiteit

Dit was helaas niet de eerste keer dat mijn moeder werd uitgescholden voor ‘heks’. Al vroeg ben ik in aanraking gekomen met wat veel mensen ‘spiritualiteit’ noemen. Ik had zelf ook af en toe spirituele ervaringen en door de negativiteit die er voor mij omheen hing ben ik het gaan blokkeren. Nu ik inmiddels volwassen en ‘wijs’ ben geworden denk ik er echter heel anders over.

Wat betekent spiritualiteit eigenlijk?

Spiritualiteit betekent letterlijk adem, oftewel levenskracht. Iets wat ieder mens op deze aardbol dus heeft. Voor de één staat spiritualiteit voor meer zelfbewustzijn, een ander vind het fijn om met engelen te werken. En weer een ander vindt zijn spiritualiteit door in contact te staan met (een) God of het universum.

Flubberbroek

Als je met spiritualiteit bezig bent, betekent dat echt niet meteen dat je maar de hele dag op geitenwollen sokken moet lopen en in een enorme flubberbroek moet wonen. Of dat je in een kookpot staat te roeren en vloeken over mensen uitspreekt 😉. Er zijn onwijs veel succesvolle zakenmensen die heel spiritueel zijn en die lopen ook gewoon strak in pak. Die hebben hun rijkdom echt niet in hun eentje gemanifesteerd. Die kijken naar zichzelf, stellen vragen en staan open voor hun intuïtie en de tekens die ze krijgen.

Vragen stellen

Ik denk dat de basis van spiritueel zijn ligt bij het voelen en vragen stellen. Oftewel bewustwording van jouw gedrag en de gevoelens die daarbij horen. En dan het liefste zonder dat je jezelf daar over gaat veroordelen. Bijvoorbeeld: Ik heb net mijn kind enorm afgesnauwd. Waarom deed ik dat? Omdat mijn kind mij irriteerde. En waarom werd ik daar dan zo boos over? Is het terecht dat ik daar boos om werd? Ben ik het werkelijk die zo boos werd of is er iets in mij dat getriggerd werd waardoor de boosheid naar boven kwam?

Het vragen stellen en daarna de bewustwording vergt natuurlijk tijd. Maar blijf vragen stellen. Je krijgt echt antwoord. Daar kun je zeker van zijn!

Dichter bij mezelf komen, meer verbinding

Ik gebruik spiritualiteit vooral om dichter bij mijzelf te komen. Dichter bij wie ik nu eigenlijk precies ben. Oftwel meer verbinding met mezelf. Ook merk ik dat er meer is dan dat wij met onze ogen kunnen waarnemen. Ik ga jullie proberen uit te leggen hoe dat er dan uit ziet. Ik kan de dingen niet altijd verklaren, maar dat is wel iets wat mijn hoofd (en waarschijnlijk jouw hoofd ook) heel graag wil doen. Ik voel regelmatig een aanwezigheid (iemand die je niet kan zien) en als ik mijn hart open kan ik in mijn geest ook zien hoe die persoon er dan ongeveer uit ziet. Vaak is het een overleden dierbare van de persoon waarbij ik in de buurt ben.

Verschillende soorten aanwezigheden

Ook voel ik verschillen tussen die aanwezigheden qua energie. Je kan het vergelijken wanneer je bijvoorbeeld een ruimte inloopt waar net twee mensen een heftige ruzie hebben gehad. Je hebt niks gezien of gehoord. Het enige wat je nog voelt is de energie. Of wanneer je twee mensen “betrapt” die net elkaar stiekem gezoend hebben, of die op een andere manier de vonk hebben laten overslaan. Je hebt niks concreets gezien of gehoord maar je voelt aan alle kanten dat er iets gebeurd is. En je kan begrijpen dat de energieën van die twee situaties heel verschillend zijn.

Liefde

Wat ik ook weet is dat al die aanwezigheden heel liefdevol aanvoelen. Ze zijn er om ons te helpen. In het begin vond ik het lastig om toe te geven aan het feit dat ik die energieën kan voelen. Ik werd er bang van, want mijn hoofd kon het allemaal niet verklaren. Maar mijn gevoel sprak boekdelen! Inmiddels heb ik ervaren dat ik de aanwezigheden gewoon weg kan sturen als ik mij niet op mijn gemak voel. En het belangrijkste, is dat ik mij er eigenlijk heel fijn bij voel! Ik voel heel duidelijk dat ik niet alleen ben. Het voelt voor mij als een soort van zekerheid en zekerheden zijn fijn. 😊

Meer spiritualiteit

Ik merk dat ik het zelf soms ook erg moeilijk vindt om er voor uit te komen dat ik meer kan voelen dan we kunnen zien. Hoe reageert iemand als ik hem vertel dat ik voel dat er iemand bij hem is, of dat ik voel wat er nog te gebeuren staat bij die persoon? Wordt ik ook uitgemaakt voor zweefteef? Of voor heks?

Ik voelde heel sterk dat ik deze blog moest schrijven omdat ik vind dat er wel wat meer spiritualiteit in de wereld mag komen. Dat meer mensen zich wat ‘bewuster’ op gaan stellen. Dus ik heb mijn angsten aan de kant gezet en hoop hiermee veel harten te openen.

Wat doe jij nu aan spiritualiteit? Zou je het aandurven om je hart wat meer te openen? Eens wat vaker vragen te gaan stellen over jezelf en wat er eventueel om je heen is?

Liefs,
Wibrich
Droomdoener